Przepis na Piernik świąteczny
SKŁADNIKI DO PIERNIK co to jest
Gotowanie Piernik świąteczny na miodzie. Składniki do cukru,0.5 szkl. miodu pszczelego (lub.

Jak ugotować Piernik świąteczny na miodzie

Definicja PIERNIK ŚWIĄTECZNY NA MIODZIE: Składniki: 0.5 kg mąki,
25 dkg masła,
1.5 szkl. cukru,
0.5 szkl. miodu pszczelego (lub płynnego miodu sztucznego - z miodem pszczelim piernik jest o wiele lepszy),
3 jajka,
1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon,
imbir goździki,
pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej,
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej,
1 szkl. mleka,
odrobina mąki kartoflanej,
tłuszcz do formy. Po 5 dkg posiekanych migdałów,
orzechów,
rodzynków,
fig.
Sposób przyrządzenia:
       
W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.

Czym jest Piernik świąteczny na miodzie znaczenie w Słownik P .