Przepis na Piernik z
SKŁADNIKI DO PIERNIK Z co to jest
Gotowanie Piernik z marcepanem. Składniki do smalcu 3 jaja 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki.

Jak ugotować Piernik z marcepanem

Definicja PIERNIK Z MARCEPANEM: Składniki 1 kg mąki 50 dag miodu 25 dag masła lub smalcu 3 jaja 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ciasto należy przygotować miesiąc przed pieczeniem, a upiec co najmniej 4 dni przed podaniem. Miód, cukier i tłuszcz powoli doprowadzić do wrzenia. Ostudzić i mieszać drewnianą łyżką, dodając kolejno mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną z nim sodą, sól przyprawę do pierników i bakalie. Ze starannie wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i pozostawić na mniej więcej 4 tygodnie w chłodnym miejscu, by dojrzało. Przed pieczeniem podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blachy. Upiec w temperaturze 200º C. Po ostygnięciu przełożyć placki masą orzechową, marcepanem lub powidłami śliwkowymi, przykryć pergaminem i obciążyć deseczką. Następnego dnia można piernik polukrować i ozdobić bakaliami. Zaraz po upieczeniu placki są twarde. Kruszeją po 3 - 4 dniach.  

Czym jest Piernik z marcepanem znaczenie w Słownik P .