Przepis na Pierogi makowe
SKŁADNIKI DO PIEROGI MAKOWE co to jest
Gotowanie Pierogi makowe. Składniki do sól - 100 g maku - 2 łyżki cukru - 1 szklanka oleju.

Jak ugotować Pierogi makowe

Definicja PIEROGI MAKOWE: Składniki: - 500 g mąki - 30 g drożdży - 1 jajko - sól - 100 g maku - 2 łyżki cukru - 1 szklanka oleju - bakalie Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Z mąki, drożdży, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, dolewając około szklanki letniej wody. Pozostawić aż wyrośnie. Mak sparzyć, odcedzić na sicie, wymieszać z cukrem i bakaliami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, pokroić na kawałki. Lepić pierogi, napełniając je nadzieniem makowym. W głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Smażyć pierogi na złocisty kolor ze wszystkich stron. Zwrócić uwagę, aby do połowy były zanurzone w oleju. Podawać na gorąco.

Czym jest Pierogi makowe znaczenie w Słownik P .