Jak ugotować Pierogi z bakaliami
Definicja PIEROGI Z BAKALIAMI: Składniki:35 dkg przesianej mąki,
2 jajka,
20 dkg twarogu,
5 dkg rodzynek,
5 dkg suszonych śliwek,
5 dkg fig,
15 dkg maku,
1 szkl. mleka,
0.5 szkl. cukru,
olejek migdałowy.
Sposób przyrządzenia: Mak przebrać, opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć, zemleć w maszynce. Zalać gotującym się mlekiem, przyprawić do smaku cukrem i olejkiem migdałowym. Rodzynki i śliwki starannie umyć, namoczyć w letniej wodzie, a kiedy zmiękną, osączyć, pokroić wraz z figami. Twaróg wymieszać z jednym jajkiem, cukrem i bakaliami. Z mąki, pozostałego jajka, i 0.5 szkl. ciepłej wody zarobić ciasto. Cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, szklanką lub filiżanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżkę farszu twarogowo-bakaliowego. Ugotowane pierogi podawać polane sosem makowym albo śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.
Czym jest Pierogi z bakaliami znaczenie w Słownik P .