Przepis na Pierogi z baraniną
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z co to jest
Gotowanie Pierogi z baraniną i szynką w cieście drożdzowym. Składniki do masła, 1 zółtko, 1 jajo, 1.

Jak ugotować Pierogi z baraniną i szynką w cieście drożdzowym

Definicja PIEROGI Z BARANINĄ I SZYNKĄ W CIEŚCIE DROŻDZOWYM: Składniki: Ciasto: 250 g maki, 125 ml mleka, 30 g masła, 1 zółtko, 1 jajo, 1 łyżeczka cukru, 20 g drożdzy, 1 płaska łyżeczka soli. Farsz: 150 g duszonej lub pieczonej baraniny, 150 g szynki, 40 g czerstwej bulki, 1 jajo, 40 g masła, 1 średnia cebula, 125 ml śmietany, sól, pieprz. Inne: 20 g masła do posmarowania formy, 1 jajo do posmarowania pierogow, masło do polania pierogow. Sposób wykonania: 1. Zarobić i zagnieśc ciasto drozdzowe. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, mocno je ugniatając. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Kiedy podwoi objetość, wyjąć, znowu wygnieść i odstawić na 30 min. Bułkę namoczyć w mleku lub przegotowanej wodzie. Cebule pokroić drobno. 2. Przygotowac farsz: bułkę odcisnąc. Cebule przesmażyć na złoty kolor. Zemlec mięso, szynkę i bułkę. Przełożyć do miski, dodać cebule, śmietanę, pieprz i sól do smaku. Jesli farsz bedzie za rzadki, dodać tartą bułkę. Wymieszać. 3. Wyrośniete ciasto zagnieść krotko, po czym uformowac wałek, grubszy niz na kopytka. Odcinać z niego odpowiedniej wielkosci kawalki (30- 40 g), z ktorych formować palcami placki średnicy ok. 8 cm i grubości 1 cm. Na każdy krążek nałozyc farsz, nakryć drugim krazkiem, starannie zlepic brzegi. Pierogi posmarowac jajem rozmaconym wodą i ułożyć luźno (nie powinny sie stykac) na wysmarowanej tłuszczem blasze. 4. Piec 30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. Przełożyć na półmisek, polać roztopionym masłem i podawać.
 
Jesli zrobimy ciasto bez rozczynu, uformowane juz pierogi należy odstawić jeszcze na 30- 40 min do wyrośnięcia.

Czym jest Pierogi z baraniną i szynką w znaczenie w Słownik P .