Przepis na Pierogi z boczkiem
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z co to jest
Gotowanie Pierogi z boczkiem i fasolą. Składniki do 75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 20 dkg.

Jak ugotować Pierogi z boczkiem i fasolą

Definicja PIEROGI Z BOCZKIEM I FASOLĄ: Składniki: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 20 dkg fasoli, 20 dkg chudego i wędzonego boczku, 5 dkg cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżka utartego majeranku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru, 8 dkg słoniny do okrasy.
Sposób przyrządzenia:
       
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz gotować w tej samej wodzie, a gdy jest prawie miękka, posolić, dodać cukier. Ugotować, odcedzić, odsączyć, wystudzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Wędzony boczek pokroić na kawałki. Fasolę, cebulę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem starannie wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec okrasić pierogi stopioną słoniną ze skwarkami.

Czym jest Pierogi z boczkiem i fasolą znaczenie w Słownik P .