Przepis na Pierogi z indykiem
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z co to jest
Gotowanie Pierogi z indykiem i pieczarkami. Składniki do około 3/4 szklanki wody, 1 jajko.

Jak ugotować Pierogi z indykiem i pieczarkami

Definicja PIEROGI Z INDYKIEM I PIECZARKAMI: Składniki Ciasto: 35 dag (2 pełne szklanki) mąki, około 3/4 szklanki wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dag piersi indyczej, 5 dag mąki, 1 jajko, 8 dag masła do usmażenia indyka, 20 dag pieczarek, 5 dag masła do uduszenia pieczarek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz i sól selerowa do smaku, 2 dag zrumienionej na sucho tartej bułki, 8 dag masła lub margaryny do polania pierogów. Sposób wykonania  Porcje indyka pokroić na poprzeczne plastry, zbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, otoczyć w mące, w rozmąconym jajku i znów w mące. Usmażyć na bardzo gorącym maśle z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, odsączyć, udusić na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażonego indyka i uduszone pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać natkę pietruszki, sól selerową, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać wszystko bardzo dokładnie. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem. 

Czym jest Pierogi z indykiem i znaczenie w Słownik P .