Jak ugotować Pierogi z jagodami
Definicja PIEROGI Z JAGODAMI: Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 10 minut
Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcje
• 350g mąki • 1 jajko, szczypta soli • 2/3 szklanki wody • 600g jagód, malin • 50 g bułki tartej • 1 łyżeczka cukru
Etapy przygotowania
1. Jagody delikatnie opłukać, odsączyć i wymieszać z cukrem i tartą bułką. 2. Mąkę wymieszać z wodą, szczyptą soli i jajkiem. Wyrobić ciasto, rozwałkować na placek. Wyciąć kółeczka. 3. Farsz nakładać na placuszki .Złożyć je na pół i dokładnie zlepiać, formując na brzegach falbankę. Zagotować 2l wody, lekko osolić. 4. Wrzucać pierogi ,gdy woda się zagotuje.Gotować do wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć łyżką i odcedzić na sitku. Najlepiej podawać z gęstą śmitaną i cukrem.
Czym jest Pierogi z jagodami znaczenie w Słownik P .