Przepis na Pierogi z makiem
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z MAKIEM co to jest
Gotowanie Pierogi z makiem na słodko. Składniki do masła1 łyżka miodu3 łyżki cukru1 łyżka.

Jak ugotować Pierogi z makiem na słodko

Definicja PIEROGI Z MAKIEM NA SŁODKO: Produkty: Farsz:
20 dag maku
1/2 litra mleka
5 dag masła
1 łyżka miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynek
garść orzechów
1 żółtko Ciasto:
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- gorąca woda
- 1 łyżka masła Wykonanie: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem. Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem możesz włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.
 

Czym jest Pierogi z makiem na słodko znaczenie w Słownik P .