Przepis na Pierogi z
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z co to jest
Gotowanie Pierogi z polędwicą i pieczarkami. Składniki do ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie.

Jak ugotować Pierogi z polędwicą i pieczarkami

Definicja PIEROGI Z POLĘDWICĄ I PIECZARKAMI: Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg polędwicy wołowej, 10 dkg pieczarek, 5 dkg cebuli, 5 dkg masła lub margaryna do uduszenia cebuli z pieczarkami, 5 dkg czerstwej bulki (mała bułeczka), 0.75 szkl. wody, 1 łyżka płynnej przyprawy do zup, 1 jajko, 1 łyżka utartego majeranku, 3 dkg cebuli surowej, utartej, sól i pieprz do smaku, 2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki, 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
       
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić drobno. Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle lub margarynie. Dodać pieczarki, udusić razem. Polędwicę umyć, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup, odcisnąć. Uduszone pieczarki z cebulą, bułkę namoczoną i odciśniętą oraz polędwicę pokrojoną na kawałki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, łyżkę majeranku, sól, pieprz i utartą cebulę. Wszystko starannie wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

Czym jest Pierogi z polędwicą i znaczenie w Słownik P .