Przepis na Pierogi z rybą i
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z RYBĄ I co to jest
Gotowanie Pierogi z rybą i boczkiem. Składniki do ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg.

Jak ugotować Pierogi z rybą i boczkiem

Definicja PIEROGI Z RYBĄ I BOCZKIEM: Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg filetów, 25 dkg wędzonego i chudego boczku, 1 płaska łyżka przyprawy do zup ("jarzynka" lub "vegeta"), 5 dkg czerstwej bułki (mała bułeczka), mleko do namoczenia bułki, 1 jajko, pieprz i sól do smaku, 1 płaska łyżka sproszkowanego majeranku, 2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki, 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
       
Filety rybne ugotować w wodzie z rozpuszczoną "jarzynką" lub "vegetą". Ostudzić, odcisnąć. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Boczek pokroić na skwareczki. Filety, bułkę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wbić jajko, wsypać majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gdyby farsz okazał się za rzadki, dodać trochę tartej bułki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

Czym jest Pierogi z rybą i boczkiem znaczenie w Słownik P .