Przepis na Pierogi z
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z co to jest
Gotowanie Pierogi z soczewicą i piersią gęsi. Składniki do mrożonego - 400 g soczewicy ugotowanej.

Jak ugotować Pierogi z soczewicą i piersią gęsi

Definicja PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIERSIĄ GĘSI: Składniki: - 1 rulon ciasta francuskiego mrożonego - 400 g soczewicy ugotowanej (może być z puszki) - 100 ml śmietanki słodkiej 30% - natka pietruszki - 100 g sera feta - 200 g wędzonej piersi gęsi - 3 ząbki czosnku - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżeczka kminku - 200 g szpinaku - 1 cebula dymka - 100 ml białego wytrawnego wina - 1 łyżeczka masła - 2 jaja - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: Farsz: Pierś z gęsi kroimy w cienkie plasterki (1- 2 mm), a później w cienkie paseczki. Smażymy je na patelni z oliwą. Kroimy drobno cebulę i dodajemy na smażącej się piersi. Siekamy drobno 2 ząbki czosnku i też dodajemy do patelni. Po przesmażeniu przekładamy wszystko do miski. Do farszu dodajemy ugotowaną soczewice i rozgniatamy ją wszystko mieszając. Siekamy szczypiorek z dymki i dodajemy do farszu. Dodajemy ser feta „krusząc” do w ręku na małe kawałki i wszystko dokładnie mieszamy. Pierogi: Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika dzień wcześniej i przekładamy do lodówki by się rozmroziło. Wycinamy kółeczka, smarujemy (np. pędzelkiem) jajkiem, na nich układamy farsz na środku i składamy jak klasyczne pierogi zagniatając boki. Po wierzchu smarujemy ciasto jajkiem. Gotowe pierogi układamy na blachę i na 10- 15 min wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni C. Gdy ciasto 10- 15 minutach jest mokre, zmniejszamy temperaturę i suszymy jej przez 5 min. Sos kminkowy: Do rozgrzanego garnka wlewamy białe wino i czekamy aż odparuje alkohol i dodajemy kminek, masło i gotujemy aż połowa wina wyparuje i sos nabierze właściwą konsystencję. Szpinak blanszujemy w osolonej wodzie. Odciśnięty z wody wkładamy na patelnie i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i pieprz i sól. Chwilę przesmażamy. Na talerzu centralnie układamy szpinak z czosnkiem, wokół pocięte na ćwiartki pomidory koktajlowe i trochę świeżej natki. Na górę na szpinak kładziemy pierogi i dookoła lejemy delikatnie sos kminkowy.

Czym jest Pierogi z soczewicą i piersią znaczenie w Słownik P .