Jak ugotować Pierogi z szynką i serem
Definicja PIEROGI Z SZYNKĄ I SEREM: Składniki
NA CIASTO: - 0,5 kg mąki - 220 ml wody - 1 żółtko - 1 łyżeczka masła - szczypta soli FARSZ: - 10 dag wędzonej szynki - 10 dag żółtego sera (tartego) - 1 jajko - szczypta gałki muszkatałowej - tarta bułka Sposób wykonania CIASTO: Mąkę,żółtko, masło i sól rozetrzeć i mieszając dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy. Szklanką wykrawać z niego kółka. Na każde nałożyć trochę farszu i sklejać zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. FARSZ: Szynkę dość drobno posiekać. Dodać do niej surowe jajko, ser i gałkę muszkatałową. Całość wymieszać i dodać tyle tartej bułki, aby nadzienie uzyskało dość gęstą konzystencję. Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem.
Czym jest Pierogi z szynką i serem znaczenie w Słownik P .