Przepis na Pierogi z wątróbką
SKŁADNIKI DO PIEROGI Z co to jest
Gotowanie Pierogi z wątróbką i ryżem. Składniki do ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg.

Jak ugotować Pierogi z wątróbką i ryżem

Definicja PIEROGI Z WĄTRÓBKĄ I RYŻEM: Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej, 10 dkg ryżu (0.4 szkl.), 1 łyżeczka masła lub margaryny do gotowania ryżu, 8 dkg cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 2 łyżki masła lub margaryny do podsmażenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów, 2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki.
Sposób przyrządzenia:
       
Wątróbkę obmyć, obrać z błony i żył, pokroić na cienkie plastry, położyć na gorące masło lub margarynę i szybko podsmażyć z obu stron, wlać 3 łyżki wody, dusić ok. 5 min., wystudzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na plastry i udusić. Zagotować 1 szkl. wody, posolić. Ryż opłukać na gęstym sicie, włożyć do osolonego wrzątku, dodać łyżeczkę masła, przykryć pokrywką, gotować ok. kwadransa na małym gazie. Gdy woda wsiąknie i na powierzchni zaczną robić się "dziurki", odstawić, wystudzić. Ostudzoną wątróbkę i uduszoną cebulę połączyć z wystudzonym ryżem, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

Czym jest Pierogi z wątróbką i ryżem znaczenie w Słownik P .