Przepis na Pierożki krucho
SKŁADNIKI DO PIEROŻKI KRUCHO co to jest
Gotowanie Pierożki krucho-drożdżowe z grzybami i kapustą. Składniki do 1 całe jajko i 1 żółtko (do.

Jak ugotować Pierożki krucho-drożdżowe z grzybami i kapustą

Definicja PIEROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ: Składniki:0.5 kg mąki,
5 dkg drożdży,
12 dkg masła,
1 całe jajko i 1 żółtko (do smarowania),
0.5 szkl. gęstej,
kwaśnej śmietany,
szczypta soli,
łyżeczka cukru,
tłuszcz do posmarowania blachy.

Farsz:
0.5 główki małej kapusty białej,
garść suszonych grzybów,
1 jajko,
masło lub olej do smażenia,
pieprz i sól do smaku.

 
Sposób przyrządzenia:        Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, zalać śmietaną i pozostawić w ciepłym miejscu aż się "poruszą". Masło posiekać, stopniowo dodawać mąkę, sól i jajko. Wyrobić łyżką drewnianą lśniące, elastyczne ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać po łyżeczce ciepłego farszu, zlepić mocno brzegi. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować rozkłóconym żółtkiem i upiec na złoty kolor (ok. 0.5 h).
        
        Farsz : kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem, ugotować do miękkości dodając sól. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać. Połączyć z ugotowaną kapustą i dusić razem, dodając łyżeczkę masła lub oleju i podlewając grzybowym wywarem. Na końcu wbić surowe jajko, dodać pieprz i sól do smaku, krótko przesmażyć.

Czym jest Pierożki krucho-drożdżowe z znaczenie w Słownik P .