Przepis na Pierożki Ravioli
SKŁADNIKI DO PIEROŻKI RAVIOLI co to jest
Gotowanie Pierożki Ravioli. Składniki do oczekiwania podczas przyg: 01:00,danie główne.

Jak ugotować Pierożki Ravioli

Definicja PIEROŻKI RAVIOLI:
czas przyg: 01:00,
czas gotowania: 00:08-10,
czas oczekiwania podczas przyg: 01:00,
danie główne:--tak
możliwość wcześniejszego przygotowania :--tak,
przechowywanie: w lodówce,
zamrażanie: przed ugotowaniem,
podgrzewanie:--nie.
propozycje podania: Podawaj gor?ce, posypane tartym serem i makiem.
uwagi: Pomysł samodzielnego przygotowania ciasta na makaron może z pocz?tku wydać się zbyt ?miały, ale kiedy raz przekonasz się, jak łatwo jest je wykonać i jak wspaniale smakuje, uzależnisz się! Aby osi?gnąć najlepszy efekt, użyj mąki durum lub innej twardej mąki,.
SKŁAD:
Liczba osób : 4
Ciasto na makaron:
MˇKA 300 g
JAJKA 3 lub 2 jajka i 2 żółtka
OLEJ 2 łyżki stołowe
Sól 1 łyżeczka

Nadzienie:
Jajko 1
Ser ricotta 340 g
?wieże zioła (PIETRUSZKA, BAZYLIA, SZAŁWIA, ROZMARYN), posiekane mały pęczek
Sól i pieprz
MASŁO 30 g
?wieży Parmezan do posypania
Prażony mak do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
*PRZYGOTOWANIE* ciasta na makaron:
Przesiej m?kę na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego jajka, sól i olej i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo m?kę. Ugniataj je, aż stanie się elastyczne. Jeśli potrzeba, dodaj więcej mąki.
Uformuj gotowe ciasto w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Przykryj i odstaw na godzinę.
Przygotowanie nadzienia:
*ODDZIEL* żółtka od białek. Do małej miseczki włóż ser ricotta, żółtko i zioła. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Przygotowanie ravioli:
Posyp stolnicę m?ką i *ROZWAŁKUJ* na niej ciasto na cienki placek (o grubości około 2 mm). Możesz do tego użyć maszynki do robienia *MAKARONU*. Przy pomocy radełka zaznacz kółka o wielkości 10 cm.
Lekko ubij białka. Mał? łyżeczką *NAŁÓŻ* masę serową na środek każdego pierożka. Posmaruj ciasto naokoło białkiem i zawiń, żeby zamknąć pierożek. ?ci?nij palcami krawędzie ciasta naokoło nadzienia. Następnie wykrój radełkiem ravioli i sklej opuszkami palców.
Każdy pierożek nakłuj igł?. Przez 8-10 minut gotuj je we wrz?cej, osolonej wodzie, na średnim ogniu, po czym odcedĽ.
Do garnuszka włóż trochę masła, dodaj ravioli i delikatnie je przysmaż.
Utrzyj parmezan.
Gotowe pierożki posyp serem i makiem. Podawaj gor?ce.
SMACZNEGO

Czym jest Pierożki Ravioli znaczenie w Słownik P .