Przepis na Pierożki WON-TON
SKŁADNIKI DO PIEROŻKI WON-TON co to jest
Gotowanie Pierożki WON-TON. Składniki do pierożków. Won-tony nadają się do frytowania a także do.

Jak ugotować Pierożki WON-TON

Definicja PIEROŻKI WON-TON: Najbardziej pracochłonna czę?ć to sklejanie pierożków. Won-tony nadają się do frytowania a także do gotowanie jako danie samodzielne, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Czę?ć pierożków użyłem do zupy WON-TON, czę?ć do smażenia. Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrz?tku
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju Farsz:
250 g mielonej wołowiny (możesz zast?pić pokrojoną w paseczki piersi? kurczaka)
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki wina ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie
1/2 łyżki cukru

Ewentualnie:
olej do frytowania Przygotowanie: Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostał? m?kę używaj do posypywania r?k gdy zrobi? się klejące). Dodaj wrz?tek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu. Połóż trochę farszu na środku ciasta, złóż na pół, zawiń do środka brzegi, ?ci?nij razem zawinięte końcówki.  Frytujemy won-tony w średnio gor?cym oleju na złoto (olej nie może być za gor?cy bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas gdy ciasto przypali się). Serwować z róznymi sosami np. sojowy, słodki chili, sambal oelek. Możemy też gotować won-tony przez 6-8 min w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy WON-TON

Czym jest Pierożki WON-TON znaczenie w Słownik P .