Przepis na Pierożki z mięsem
SKŁADNIKI DO PIEROŻKI Z MIĘSEM co to jest
Gotowanie Pierożki z mięsem. Składniki do królik)10 dag tartej bułki1 jajko25 dag cebuli2 łyżki.

Jak ugotować Pierożki z mięsem

Definicja PIEROŻKI Z MIĘSEM: 40 dag mąki
40 dag ugotowanego mięsa (drób / królik)
10 dag tartej bułki
1 jajko
25 dag cebuli
2 łyżki tłuszczu
?mietana
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
20 dag cebuli
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
cukier
tymianek
5 dag startego żółtego sera

Ugotowane mięso zmielić. Cebulę posiekać, posolić, przyrumienić na 2 łyżkach tłuszczu. Poł?czyć cebulę z mięsem, dodać jajko, bułkę tart? i 2-3 łyżki śmietany, przyprawić solą i pierzem. Z przesianej mąki i wrz?cej wody zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Cienko rozwałkować. Układać rzędem niewielkie kulki mięsa, przykryć ciastem, przycisnąć dookoła każdej porcji mięsa, a następnie wykrawać pierożki foremką, szklanką lub radełkiem, zlepić brzegi. Pierożki gotować w osolonej wodzie i wyłożyć na półmisek. Polać sosem pomidorowym. Sos: cebulę obrać, drobno pokroić, podgrzewać mieszając na suchej patelni. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz i drobno posiekany czosnek  i pietruszkę. Wymieszać, dodając jednocześnie ok. ¾ szkl. gor?cej wody lub wywaru z warzyw i tymianek. Gotować kilka minut, wymieszać z koncentratem i 1/3 sera, przyprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Pierogi polać sosem i  posypać pozostałym serem.

Czym jest Pierożki z mięsem znaczenie w Słownik P .