Jak ugotować Pierścień z pangi z sosem Cognac
Definicja PIERŚCIEŃ Z PANGI Z SOSEM COGNAC: Składniki • 500 g filetów z pangi
• 2 białka i 1 żółtko
• 300 ml śmietanki kremówki 30%
• kieliszek koniaku
• 1/8 kostki masła
• 1 mała szalotka
• 1 płaska łyżka mąki
• 1 szklanka mleka
• masło do foremki
• sól, cukier
• 1 łyżka grubszej ikry z łososia lub kawioru
Etapy przygotowania 1. Rybę zmiel używając drobnego sitka lub ewentualnie zmiksuj. Wymieszaj z żółtkiem.
2. Ubij pianę z białek na sztywno. Tak samo ubij śmietankę. Wymieszaj delikatnie ze zmieloną rybą, 1 łyżką koniaku i solą do smaku.
3. Przełóż do wysmarowanego naczynia w kształcie pierścienia. Do większego naczynia nalej trochę wody, wstaw w to pierścień przykryty folią. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. pół godziny lub dłużej, aż masa stanie się sprężysta i nie będzie się kleiła.
4. Szalotkę posiekaj i zeszklij na maśle. Posyp mąką, nie rumień. Wlej zimne mleko i zagotuj ciągle mieszając do otrzymania gładkiego beszamelu. Sos ma być lekki i niezbyt gęsty. Sos zdejmij z ognia i powoli dolej resztę koniaku ciągle mieszając. Dopraw solą i koniecznie szczyptą cukru.
5. Wyłóż pierścień na talerz, polej łyżką sosu, posyp ziarenkami ikry. Resztę sosu podaj obok.
Czym jest Pierścień z pangi z sosem znaczenie w Słownik P .