Przepis na Pikantna pizza
SKŁADNIKI DO PIKANTNA PIZZA co to jest
Gotowanie Pikantna pizza razowa. Składniki do łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 4 łyżki oliwy.

Jak ugotować Pikantna pizza razowa

Definicja PIKANTNA PIZZA RAZOWA: Składniki • 500 g mąki razowej
• 30 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 200 ml ciepłej wody Etapy przygotowania 1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i cukier, drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do mąki. Zarób spoiste i gęste ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco wody), dodaj 2 łyżki oliwy, wyrabiaj na stole, aż będzie odstawać od ręki (potrwa to ok. 10 min). Odstaw przykryte ściereczką na ok. 30 min. do wyrośnięcia. 2. Pomidory odcedź z zalewy i pokrój dość grubo, wymieszaj z oregano i dopraw solą. Anchois odcedź z oleju. Papryczkę chili posiekaj (najlepiej w gumowych rękawiczkach). Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części (jeśli pizza będzie jako przystawka, to na 4 mniejsze) i uformuj placki, rozwałkuj je cienko, podsypując mąką i formując brzeżek. 4. Formy na pizzę lub blaszki posmaruj łyżką oliwy i ułóż placki. Nakładaj kolejno: pomidory z oregano, plasterki czosnku i posiekaną papryczkę, anchois i kapary. Posyp kostkami mozzarelli i startym parmezanem. Polej pozostałą oliwą. Odstaw na 15 min. do ponownego urośnięcia. 5. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 min, do zrumiemienia spodu i stopienia sera. Przy pieczeniu naraz obydwu placków, na dwóch blaszkach (jedna poniżej drugiej) w połowie pieczenia zamień je miejscami, dolny z górnym i piecz nieco dłużej.

Czym jest Pikantna pizza razowa znaczenie w Słownik P .