Przepis na Pikantne gruszki
SKŁADNIKI DO PIKANTNE GRUSZKI co to jest
Gotowanie Pikantne gruszki. Składniki do litra czerwonego wytrawnego wina1 cytryna5 szklanek.

Jak ugotować Pikantne gruszki

Definicja PIKANTNE GRUSZKI: Składniki:
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goĽdziki
ziele angielskie
cynamon
li?cie laurowe

Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować, odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.

Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. S? najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.

Czym jest Pikantne gruszki znaczenie w Słownik P .