Jak ugotować Pikantne koszyczki
Definicja PIKANTNE KOSZYCZKI: Składniki - 8 solidnych plasterków mortadeli - 10 dag wędzonego boczku - olej do smażenia - 1 puszka groszku konserwowego - 2 pomidory - 2 łyżki ketchupu - sól - pieprz - papryka w proszku - zielenina (np. posiekany koperek) - ewentualnie liscie sałaty do wyłożenia półmiska Sposób wykonania Pokrojony w kostkę boczek smażyć na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy. Wówczas wyjąć go łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażyć pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Gdy lekko się podpraża, dodać odsączony groszek, ketchup i przyprawić do smaku. Na oddzielnej patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim plastry mortadeli. Gdy ich brzegi zwiną się tworząc koszyczki, przełożyć je na półmisek (najlepiej wyłożony liśćmi sałaty), napełnić farszem. Każdy koszyczek posypać skwarkami z boczku i posiekaną zieleniną. Podawać jeszcze gorace, ze świeżym pieczywem.
Czym jest Pikantne koszyczki znaczenie w Słownik P .