Przepis na Pikantne krewetki
SKŁADNIKI DO PIKANTNE co to jest
Gotowanie Pikantne krewetki w chilli. Składniki do 20 minTrudność: niezbyt trudneSkładniki na 2.

Jak ugotować Pikantne krewetki w chilli

Definicja PIKANTNE KREWETKI W CHILLI: Przygotowanie: 10 min

Oczekiwanie: 2 godz

Smażenie: 20 min

Trudność: niezbyt trudne


Składniki na 2 porcje

• 6 dużych obgotowanych krewetek • marynata: 2 łyżki sosu Teryiaki (lub sojowego), 2 łyżki soku z cytryny • 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku • 1 strączek chilli (lub mniej), kawałek czerwonej papryki • nieduża łodyga selera naciowego • 2 łyżki koniaku, 2 łyżki białego wina • olej do smażenia (najlepiej arachidowy) • sól, pieprz (do smaku) • 1 cytryna, posiekana natka pietruszki
Etapy przygotowania

1. Przygotować marynatę, zalać nią obrane krewetki i odstawić do lodówki na ok. 2 godz. W tym czasie kilkakrotnie je obrócić. Cebulę, chilli, paprykę i seler naciowy drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. 2. Krewetki lekko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (6-7 min). Wyjąć na miseczkę. 3. Na patelnię dolać trochę oleju, wrzucić czosnek i cebulę, lekko zrumienić. Dodać chilli, paprykę i seler, smażyć razem cały czas mieszając. Dodać koniak i wino, lekko odparować. 4. Do warzyw włożyć krewetki, lekko przemieszać, posolić, posypać pieprzem. Podawać z cytryną i bagietką, posypane posiekaną pietruszką . Należy kontrolować ilość chilli, gdyż zbyt pikantny smak może zabić inne walory tej wykwintnej potrawy. Ten sposób przyrządania krewetek jest inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu. Mimo, że delikatne krewetki są z pozoru zaprzeczeniem pikantnego chilli, to oba te składniki tworzą zgraną całość. Niesłychanie aromatyczne!

Czym jest Pikantne krewetki w chilli znaczenie w Słownik P .