Jak ugotować Pikle z fasolki i marchewki
Definicja PIKLE Z FASOLKI I MARCHEWKI: Składniki:1.5 kg zielonej fasolki szparagowej (może też być mamucia),
pęczek młodych marchewek,
30 dkg szalotek,
1 l octu z białego wina,
75 dkg cukru,
10 goździków,
2 małe laski cynamonu,
1 średnia cebula,
pół pęczka czosnku,
sól.
Sposób przyrządzenia: Fasolkę oczyścić, opłukać. Marchewki obrać, pokroić wzdłuż na długie cienkie słupki. Szalotki obrać i pokroić na połówki. Fasolkę i marchewki włożyć do osolonego wrzatku, gotować przez 10 min. W tym czasie obrać cebulę i przekroić na połowę. Ocet zagotować z cukrem, goździkami, cynamonem, cebulą i cząbrem. Warzywa osączyć i przełożyć razem z szalotkami do słoików. Polać przecedzoną zalewą octową. Zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika napełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temp. 100ºC.
Czym jest Pikle z fasolki i marchewki znaczenie w Słownik P .