Jak ugotować Pizza florencka
Definicja PIZZA FLORENCKA: Produkty: - 30 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- tłuszcz do formy
- sól
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 4 dag kaparów
- 4 łyżki oleju
- 12 dag żółtego sera ementalskiego
- tymianek
- bazylia
- pieprz
Wykonanie: Ciasto drożdżowe wyrobić, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na półplasterki, podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wyrośnięte ciasto ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, ułożyć na nim cebulę i pomidory, posypać opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Polać resztą oleju. Pizzę piec w gorącym piekarniku przez 20 minut.
Czym jest Pizza florencka znaczenie w Słownik P .