Przepis na Pizza na cienkim
SKŁADNIKI DO PIZZA NA CIENKIM co to jest
Gotowanie Pizza na cienkim cieście. Składniki do 3/4 szkl letniej wody • 3 łyzki oleju • sól ok 1/2.

Jak ugotować Pizza na cienkim cieście

Definicja PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE: Składniki • 2 i 1/3 szkl mąki
• 3 dkg drożdży
• 3/4 szkl letniej wody
• 3 łyzki oleju
• sól ok 1/2 łyżeczki
• 1 puszka pomidorów bez skóry
• pieprz cayane
• czosnek granulowany lub świeży
• zioła do pizzy
• ser
• 1-2 łyzki oliwy do skropienia i posmarowania ciasta Etapy przygotowania 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie dodać szczyptę cukru i wlać do mąki. Dodać sól i olej. Wyrobić (ok 15 min.) aż na cieście będą widoczne pęcherzyki ciasto musi być lekkie i mieć konsystencję jak na pierogi w razie konieczności dodać odrobinę oleju. Pozostawić do wyrosnięcia ok. 1 godziny. Blachę dużą (taka jak jest na wyposażeniu piekarnika) posmarować olejem i podsypać delikatnie mąką. Ciasto wyłożyć na blache rozciągając je uformować grubszy brzeg (można także ciasto rozwałkować). Delikatnie skropić oliwą a brzeg oliwą posmarować. Nie zostawiamy już ciasta do ponownego wyrośniecia. Od razu smarować wcześniej przygotowanym sosem. 2. SOS DO PIZZY: Pomidory włożyć do garnka i podzielić na mniejsze części. Dusić do momentu aż cały płyn wyparuje i sos stanie się bardzo gęsty. Dodać przyprawę do pizzy, pieprz sól i czosnek. Letnim sosem smarować ciasto i posypać tartym serem. Wyłożyć resztę składników w zależności od upodobań. Wstawić pizze do średnio nagrzanego piekarnika, od razu zwiększyć temperaturę do 180* -190* i piec ok 20-30 min. Jeśli pieczemy z termoobiegiem wystarczy temperatura 150-160* ok 20 min. WAŻNE jest aby wszystko co wykładamy na ciasto było dobrze osączone z płynów wtedy pizza nie nasiaka i jest chrupiąca.

Czym jest Pizza na cienkim cieście znaczenie w Słownik P .