Przepis na Pizza pescatore
SKŁADNIKI DO PIZZA PESCATORE co to jest
Gotowanie Pizza pescatore. Składniki do czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu.

Jak ugotować Pizza pescatore

Definicja PIZZA PESCATORE: Składniki: Sos 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Ciasto 100 ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Obkład 200 g karczocha z puszki ( mała puszka ) 2 puszki tuńczyka w oleju 50 g zielonych oliwek 4 pomidory 2 łyżki kaparów sól, pieprz 3 łyżki oregano Sposób wykonania: Sos: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min. Dodatki:
 
Piekarnik rozgrzać do 250° C ( elektr. 225° C ). Pizzę pokryć warstwą sosu pomidorowego. Karczocha pokroić w grubą kostkę , tuńczyka odsączyć z oleju (olej zachować), oliwki wypestkować i przekroić na pół, pomidory pokroić w plastry.
Pokryć pizzę przygotowanymi składnikami. Posypać solą, pieprzem, oregano i pokropić dwoma łyżkami przecedzonego oleju z tuńczyka. Wstawić pizzę do piekarnika i piec przez 15 min.  

Czym jest Pizza pescatore znaczenie w Słownik P .