Jak ugotować Pizza Wrocławska
Definicja PIZZA WROCŁAWSKA: Składniki Przepis Ciasto:
350g mąki pszennej
szklanka wody
2 łyżki oleju
20g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
Wierzch:
250g pieczarek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
250g mielonki
250g sera żótego gouda
puszka kukurydzy
tymianek
bazylia
sól
Przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce na cienkie pasterki. Ciasto rozwałkować, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i piec w piekarniku przez ok 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować koncentratem pomidorowym. Następnie ułożyć na nim pokrojoną na cienkie plasterki mielonkę, pieczarki, połowę sera, kukurydzę, drugą połowę sera i posypać przyprawami. Pizzę piec w piekarniku ok 30 mniut.
Smacznego! :)
Czym jest Pizza Wrocławska znaczenie w Słownik P .