Przepis na PIZZA Z SARDYNKAMI
SKŁADNIKI DO PIZZA Z co to jest
Gotowanie PIZZA Z SARDYNKAMI I PESTO. Składniki do pieczenia czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek 150.

Jak ugotować PIZZA Z SARDYNKAMI I PESTO

Definicja PIZZA Z SARDYNKAMI I PESTO: Składniki: Ciasto 0,25 kg mąki 1 łyżka proszku do pieczenia czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek 150 ml płynu (pół na pół mleko i woda) Pesto 2 pęczki bazylii 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku 1 łyżeczka orzeszków piniowych 25g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny mozzarella lub feta sardynki z zalewy Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta Do miski przesiewamy niecałe ćwierć kilo mąki, zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek i około stu pięćdziesięciu mililitrów płynu – pół na pół chudego mleka i wody. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładko na posypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Pieczemy je 15 - 20 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ściereczkę i studzimy. Przygotowanie pesto Do blendera wrzucamy dwa duże pęczki świeżej bazylii, dwie łyżeczki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę orzeszków pinii, 25 gramów parmezanu i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy sok z jednej cytryny i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty, którą można doprawić solą i pieprzem. Na krążku ciasta rozprowadzamy łyżkę pesto, na tym układamy dwie, lub trzy sardynki z zalewy i parę plasterków fety lub mozarelli. Zapiekamy kilka minut i przybieramy pietruszką lub cytryną.

Czym jest PIZZA Z SARDYNKAMI I PESTO znaczenie w Słownik P .