Przepis na Pizza ze
SKŁADNIKI DO PIZZA ZE co to jest
Gotowanie Pizza ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Składniki do czosnku 1 puszka krojonych.

Jak ugotować Pizza ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Definicja PIZZA ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM: Produkty: Sos: 1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana
Ciasto: 100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Dodatki: 20 dkg młodego szpinaku
15 dkg płatów wędzonego łososia
4 pokrojone młode cebulki
1 łyżka posiekanego koperku
15 dkg mozzarelli w plastrach
¼ szklanki śmietany
Wykonanie: sos: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów. ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
dodatki: Szpinak blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić, wystudzić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min. Podawać ze śmietaną.

Czym jest Pizza ze szpinakiem i znaczenie w Słownik P .