Przepis na Placek
SKŁADNIKI DO PLACEK co to jest
Gotowanie Placek brzoskwiniowy z kruszonką. Składniki do 40 minTrudność: łatwySkładniki na 20.

Jak ugotować Placek brzoskwiniowy z kruszonką

Definicja PLACEK BRZOSKWINIOWY Z KRUSZONKĄ: Przygotowanie: 40 min

Oczekiwanie: 50 min

Pieczenie: 40 min

Trudność: łatwy


Składniki na 20 porcji

• ciasto : 2 szkl.mąki, 1/2 szkl.mleka, 5 łyżek cukru • 5 łyżek masła lub margaryny, 2 dkg drożdży, sól • nadzienie :74 dkg chudego twarożku, 6 łyżek cukru, 3 łyżki mleka, • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 puszka brzoskwiń (850ml) • kruszonka : 12 łyżek mąki, 7 łyżek masła, 1/2 szkl. cukru, • sól, cynamon
Etapy przygotowania

1. Mąkę wsypać do miski, po środku zrobić zagłębienie. W naczyniu podgrzać pół szkl.mleka, po czym rozpuścić w nim drożdże. Drożdże wlać w zagłębienie, lekko przemieszać z mąką. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego tłuszczu. Starannie wyrobić wszystkie składniki na gładką jednolitą masęi odstawić pod przykryciem na 30-40 min.w ciepłe miejsce. 2. Twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie osączyć na sitku. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Do miski wsypać mąkę, cukier, odrobinę soli i cynamonu, wlać ciepły tłuszcz.Tak długo zagniatać wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. 4. Ponownie zagnieść ciasto drożdżowe, po czym rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jeszcze raz odstawić na 5-10 min. 5. Przygotowane ciasto posmarować masą twarogową, obłożyć połówkami brzoskwiń, a następnie posypać kruszonką. Piec przez 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do temp.225 stopni.

Czym jest Placek brzoskwiniowy z znaczenie w Słownik P .