Przepis na Placek drożdżowy
SKŁADNIKI DO PLACEK DROŻDŻOWY co to jest
Gotowanie Placek drożdżowy podstawowy. Składniki do mleka,1.2 kg mąki (ok. 7 szkl.),100 g drożdży.

Jak ugotować Placek drożdżowy podstawowy

Definicja PLACEK DROŻDŻOWY PODSTAWOWY: Składniki: 250 g cukru,
250 g masła,
5 jaj,
500 ml mleka,
1.2 kg mąki (ok. 7 szkl.),
100 g drożdży,
cukier waniliowy,
0.5 łyżeczki soli,
ew. skórka pomarańczowa i rodzynki.

Kruszonka:
100 g mąki,
50 g cukru,
50 g masła.

 
Sposób przyrządzenia:        Przygotować rozczyn z letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać i połowę przesypać do miski, w której będzie się wyrabiać ciasto, wlać do niej wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
        
        Przygotować blachę - wysmarować ją masłem, można jeszcze posypać ją mąką. Zrobić kruszonkę z rozgrzanego masła, mąki i cukru. Wypełnić blachę ciastem do połowy wysokości, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć czystą bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
        
        Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h i piec w temp. 180°C. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Gdy już się zarumieni przykryć je papierem, żeby nie spalić kruszonki. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone.

Czym jest Placek drożdżowy podstawowy znaczenie w Słownik P .