Przepis na Placek drożdżowy
SKŁADNIKI DO PLACEK DROŻDŻOWY co to jest
Gotowanie Placek drożdżowy pospolity. Składniki do cukru,1 kostka masła,5 jaj,0.5 l mleka,10 dag.

Jak ugotować Placek drożdżowy pospolity

Definicja PLACEK DROŻDŻOWY POSPOLITY: Składniki:Ciasto:
1.2 kg mąki pszennej,
25 dag cukru,
1 kostka masła,
5 jaj,
0.5 l mleka,
10 dag drożdży,
pół łyżeczki soli,
1 olejek cytrynowy,
1 paczka cukru waniliowego,
rodzynki,
skórka pomarańczowa.
Składniki kruszonki:
10 dag mąki,
5 dag cukru pudru,
5 dag masła.

 
Sposób przyrządzenia:        Do ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru, wsypać pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Połowę mąki wsypać do ogrzanej miski, po czym wlać wyrośnięte drożdże, rozczynić razem, przykryć i postawić w cieple. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Kiedy rozczyn podrośnie dodać do niego resztę mąki, utarte żółtka, stopione masło, sól, olejek, cukier waniliowy, rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Ubić pianę z białek i wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Zrobić kruszonkę - zagnieść mąkę, cukier i rozgrzane masło, pokruszyć i przesypać mąką, by się nie lepiła. Następnie posypać kruszonką ciasto posmarowane jajem, przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie piec około 1 godziny.

Czym jest Placek drożdżowy pospolity znaczenie w Słownik P .