Przepis na Placek drożdżowy z
SKŁADNIKI DO PLACEK DROŻDŻOWY co to jest
Gotowanie Placek drożdżowy z kruszonką. Składniki do margaryny,3-4 jaja,10-15 dkg cukru pudru,4 dkg.

Jak ugotować Placek drożdżowy z kruszonką

Definicja PLACEK DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ: Składniki:Ciasto:
0.5 kg mąki,
200 ml mleka,
20 dkg margaryny,
3-4 jaja,
10-15 dkg cukru pudru,
4 dkg drożdży,
olejek waniliowy,
sól,
skórka pomarańczowa.
Kruszonka:
10 dkg mąki,
5 dkg margaryny,
5 dkg cukru pudru,
tłuszcz do blachy.

 
Sposób przyrządzenia:        Z mąki 5 dkg, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą mąką, solą, startą skórką pomarańczową i olejkiem, dokładnie wyrobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na wysmarowaną tłuszczem blachę ułożyć do połowy wysokości rozwałkowane na prostokąt ciasto, wyrównać brzegi, powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć natłuszczonym pergaminem, lub folią. Kruszonkę przygotować zagniatając mąkę z cukrem i roztopioną margaryną, pokruszyć.

Czym jest Placek drożdżowy z kruszonką znaczenie w Słownik P .