Przepis na Placek makowy
SKŁADNIKI DO PLACEK MAKOWY co to jest
Gotowanie Placek makowy. Składniki do drożdży 2 jaja 8 dkg cukru 3 łyżki smietany Masa makowa: 1/2.

Jak ugotować Placek makowy

Definicja PLACEK MAKOWY: Składniki Ciasto : 1 margaryna 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 2 jaja 8 dkg cukru 3 łyżki smietany Masa makowa: 1/2 litra maku 1 szklanka cukru 2- 3 jaja bakalie 1 słoik smażonych drylowanych wiśni Sposób wykonania Mąkę z margaryną posiekac nożem,dodać resztę składników. Zlepic ciasto,podzielić na 3 części.Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem.Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto "porozrzucać" wiśnie, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. Piec ok.1 godz. w piekarniku w temp.160 st. C (na termoobiegu).
Po wystudzeniu polukrować.

Czym jest Placek makowy znaczenie w Słownik P .