Przepis na Placek z
SKŁADNIKI DO PLACEK Z co to jest
Gotowanie Placek z porzeczkami i bezami. Składniki do 5 dag drożdży, szklanka mleka, 10 dag masła.

Jak ugotować Placek z porzeczkami i bezami

Definicja PLACEK Z PORZECZKAMI I BEZAMI: Produkty Ciasto:
50 dag mąki, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, szklanka mleka, 10 dag masła lub margaryny, 3 żółtka, łyżeczka soli.
Nadzienie:
60 dag czerwonych i czarnych porzeczek, 2-3 łyżki cukru pudru.
Bezy:
białka z 3 jaj, półtorej łyżki cukru, łyżka soku z cytryny Wykonanie Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Tłuszcz stopić, wystudzić. Drożdże namoczyć w ciepłym mleku, dodać mąkę i tłuszcz, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. Porzeczki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Wycisnąć bezy na ciasto, piec jeszcze 8 min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.

Czym jest Placek z porzeczkami i bezami znaczenie w Słownik P .