Przepis na Placek ze śliwkami
SKŁADNIKI DO PLACEK ZE co to jest
Gotowanie Placek ze śliwkami i orzechami. Składniki do szklanka mleka, 2 łyżki cukru, cukier.

Jak ugotować Placek ze śliwkami i orzechami

Definicja PLACEK ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI: Produkty 1,5 kg dojrzałych śliwek, 50 dag mąki, szklanka mleka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 5 dag drożdży, 7 dag miękkiego masła lub margaryny, jajo.
30 dag łuskanych orzechów włoskich, 15 dag cukru, 10 dag masła, 6 łyżek śmietany kremówki, 2 łyżki miodu Wykonanie Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Masę wlać w zagłębienie w mące, przykryć i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Dodać tłuszcz i jajo. Wyrobić ciasto. Trzymać pod przykryciem jeszcze 20 min. Cukier usmażyć na patelni na małym ogniu (powinien być jasnobrązowy). Dodać masło, następnie śmietanę i miód, po czym mieszając, zagotować. Wsypać posiekane orzechy i masę nieco ostudzić. Ciasto jeszcze raz energicznie wyrobić i wyłożyć na blachę. Obłożyć sliwkami i polać masą orzechową. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 4 min.

Czym jest Placek ze śliwkami i orzechami znaczenie w Słownik P .