Przepis na Placki po węgiersku
SKŁADNIKI DO PLACKI PO co to jest
Gotowanie Placki po węgiersku. Składniki do 1/2 kg) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajo • 2-3.

Jak ugotować Placki po węgiersku

Definicja PLACKI PO WĘGIERSKU: Składniki na 2 porcje

• 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajo • 2-3 łyżki mąki • sól, pieprz, olej do smażenia • 1/2 kg wołowiny • 1 duża cebula • po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie • tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego
Etapy przygotowania

1. Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki. 2. Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę. 3. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba 4. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego

Czym jest Placki po węgiersku znaczenie w Słownik P .