Przepis na Placki węgierskie
SKŁADNIKI DO PLACKI WĘGIERSKIE co to jest
Gotowanie Placki węgierskie. Składniki do szklanka wody- jajko- dwie łyżki oleju- łyżeczka proszku.

Jak ugotować Placki węgierskie

Definicja PLACKI WĘGIERSKIE: - dwie szklanki mąki
- 1.5 szklanki mleka
- szklanka wody
- jajko
- dwie łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
- sześć surowych ziemniaków
- dwie duże cebule
- cztery ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz i vegeta
sos: cebula
- 25 dag mielonego mięsa
- sos boloński (w proszku)
- tłuszcz do smażenia

Do garnka przesypujemy m?kę i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy dodając jajko, olej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Kiedy otrzymamy poż?daną konsystencję, solimy do smaku. Ucieramy ziemniaki na najdrobniejszej tarce. Dodajemy do ciasta. Ucieramy cebulę, dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy. A teraz sos. Smażymy cebulkę. Dodajemy mielone mięso i smażymy przez ok. 25-30 min. Po tym czasie, kiedy mięso jest już miękkie, rozpuszczamy sos z torebki i dodajemy do smażonego mięsa. Gotujemy jeszcze ok. 2 min. Placki (dużej średnicy) smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na talerz, składamy na pół i polewamy sosem. Można posypać tartym żółtym serem. My proponujemy posypanie twarożkiem i natką pietruszki.

Czym jest Placki węgierskie znaczenie w Słownik P .