Jak ugotować Placki z grzybami
Definicja PLACKI Z GRZYBAMI: Trudność: łatwe
Składniki
• 50 dag grzybów (borowiki, podgrzybki), 3 jajka, • 125 ml mleka, 10 dag mąki pszennej razowej, • łyżka masła, sól, pieprz, olej
Etapy przygotowania
1. Oczyszczone, opłukane i osuszone grzyby pokroić w plasterki i udusić na łyżce masła. Kiedy wyparuje z nich większość płynu, doprawić solą i pieprzem. 2. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać z mąką oraz szczyptą soli (ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki). 3. Dodać grzyby i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej, formując nieduże placki. Usmażyć z obu stron na rumiano.
Czym jest Placki z grzybami znaczenie w Słownik P .