Jak ugotować Placuszki ryżowe
Definicja PLACUSZKI RYŻOWE: Składniki • 25 dag ryżu • 25 dag marchewki • 1 mały kalafior ( lub brokuły, jak kto woli) • 10 dag mrożonego groszku • 1 cebula • 10 dag mielonych migdałów • 2 jajka • 1/5 litra śmietany kremówki • 10 dag żółtego sera • 2 szklanki rosołu • 5 dag bułki tartej • 3 łyżki masła lub margaryny • 1 pęczek natki pietruszki • sok z cytryny, sól, pieprz • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, tarta gałka muszkatołowa, Etapy przygotowania 1. W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 20 minut. następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2. Żółty ser utrzeć na tarce, zagnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Uformować z masy 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3. Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie, po 5 minutach wrzucić do garnka marchew, a po 10 mrożony groszek. 4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każej strony na złoty kolor. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie tłuszczu, po czym zaciągnąć śmietaną. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojoną natkę. 5. Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerze. Udekorować natką.
Czym jest Placuszki ryżowe znaczenie w Słownik P .