Przepis na Plaka grecka
SKŁADNIKI DO PLAKA GRECKA co to jest
Gotowanie Plaka grecka. Składniki do 10 dag pieczarek- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- 4 łyżki.

Jak ugotować Plaka grecka

Definicja PLAKA GRECKA: - szklanka ryżu
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki masła
- 2-3 łyżki rodzynek
- 10 dag kiełbasy wieprzowej
- 10 dag groszku konserwowego
- str?czek ostrej papryki
- sól
- pieprz i inne przyprawy
- 2 szklanki bulionu

W rondlu o grubym dnie stopić połowę masła i zeszklić na nim wcześniej obraną i drobno pokrojoną cebulę; czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do smażenia; pieczarki po oczyszczeniu kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki i także dodajemy do garnka z cebul?; po chwili wrzucamy umyty i os?czony (surowy) ryż; mieszamy i smażymy tak jeszcze ok. 5 min; na małej patelni roztapiamy resztę masła i smażymy przez ok. 2-3 min, opłukane i os?czone rodzynki dodajemy do ryżu i zaprawiamy koncentratem pomidorowym i szklanką gorącego bulionu; dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min na dość dużym ogniu, aż ryż wchłonie płyn; doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy pozostały bulion; przykrywamy i gotujemy już na małym ogniu przez ok. 20 min. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, dodajemy drobno posiekaną paprykę i zielony groszek.

Czym jest Plaka grecka znaczenie w Słownik P .