Przepis na Płatki schabu z
SKŁADNIKI DO PŁATKI SCHABU Z co to jest
Gotowanie Płatki schabu z szynką parmeńską w białym winie. Składniki do plastry szynki parmeńskiej.

Jak ugotować Płatki schabu z szynką parmeńską w białym winie

Definicja PŁATKI SCHABU Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W BIAŁYM WINIE: Składniki •  4 plastry schabu bez kości •  4 plastry szynki parmeńskiej •  4 plastry pikantnego ementalera •  mąka do oprószenia •  sól, pieprz, oregano •  1 /4 szklanki białego wytrawnego wina •  1 /4 śmietany do gotowania (Cremefine) •  1 /4 szklanki bulionu tymiankowo-bazyliowego Etapy przygotowania 1. Schab pokroić na 8 cienkich plasterków. Umyć, osuszyć, lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na kazdy plasterek schabu ułożyć plasterek sera i na to plasterek szynki. Przygnieść szynkę, aby się dobrze trzymała. Przygotować na talerzyku mąkę. Dodać do niej trochę pieprzu oraz oregano. Obtoczyć każdy płatek schabu w mące z obu stron. 2. Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę ułożyć obtoczone w mące płatki schabu. Obsmażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 3. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy wino. Odparowujemy je ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuszczamy pół kostki tymiankowo-bazyliowej w pół szklanki gorącej wody. Gdy wino lekko odparuje, dolewamy na patelnię. Pół szklanki śmietany mieszamy z 2 łyżeczkami mąki, dodajemy też trochę oregano (pół łyżeczki). Mieszamy i na koniec dodajemy na patelnię. Musimy zagotować na małym ogniu. 4. Gdy sos lekko zgęstnieje, polewamy nim mięso ułożone w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżą szałwią. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem.

Czym jest Płatki schabu z szynką znaczenie w Słownik P .