Jak ugotować Podchmielony kurczak
Definicja PODCHMIELONY KURCZAK: 1,2 kg mięsa z kurczaka
2 cebule
1 dag imbiru
250 ml wina ryżowego
½ l białego wina
½ łyżeczki pieprzu
3 goĽdziki
4 łyżki jasnego sosu sojowego
125 ml octu winnego
2 gwiazdki anyżu
sól sos:
suszone chili
50 ml octu z białego wina
50 ml oleju sojowego
½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
4 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru Cebule i imbir posiekać, włożyć do rondla z goĽdzikami i anyżem, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino ryżowe, jasny sos sojowy, ocet i zagotować. Włożyć kurczaka, zalać białym winem, gotować 45 min. Odstawić do ostygnięcia. Zimne mięso podzielić na kawałki, włożyć do miski, zalać wywarem. Marynować 2 dni w lodówce. Wyjąć i ułożyć na półmisku. Przygotować sos: pieprz uprażyć w suchym woku, dodać olej i mocno rozgrzać. Dodać drobno posiekane chili. Gdy olej zrobi się czerwony zdjąć z ognia, ostudzić, przecedzić. Wymieszać z octem, sosem sojowym, solą i cukrem.
Czym jest Podchmielony kurczak znaczenie w Słownik P .