Przepis na Poerkoelt z
SKŁADNIKI DO POERKOELT Z co to jest
Gotowanie Poerkoelt z pieczarek z galuszkami. Składniki do smalcu- 1 łyżka papryki w proszku- kr.

Jak ugotować Poerkoelt z pieczarek z galuszkami

Definicja POERKOELT Z PIECZAREK Z GALUSZKAMI: - 8 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 kostki smalcu
- 1 łyżka papryki w proszku
- kr?żek żółtej papryki
- sól

Sposób przyrz?dzania:

Przygotuj poerkoelt: posiekaną cebulę zrumień w tłuszczu, zdejmij z ognia (zawsze!) i dopiero teraz wsyp paprykę. Wrzuć pieczarki pokrojone na plastereczki, wymieszaj i ustaw z powrotem na ogniu. Du?, dodając nieduż? ilość wody (pamiętaj, że pieczarki też zawierają wodę!) przez 15-20 minut. Pod sam koniec posól i dodaj kr?żek mięsistej żółtej papryki, dla uzyskania świeżego wiosennego smaku. Zrób galuszki: wsyp m?kę do miski, dodaj łyżeczkę soli, wbij jajko i powoli mieszaj, dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleist? konsystencję. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. W garnku zagotuj wodę, posól ją i zabierz się do robienia galuszek. WeĽ jedną trzeci? ciasta, połóż na desce, oderwij nożem pasemko grubości palca, pokrój na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuń z deski do wrz?tku. Kiedy galuszki wypłyną na wierzch, wyjmij je cedzakiem, wstaw na chwilę pod bież?c? ciepł? wodę i przełóż do miski. Nie zapomnij dodać nieco tłustego sosu z poerkoeltu, aby galuszki się nie skleiły. Jeszcze dwukrotnie powtórz cał? operację z pozostałym ciastem. Galuszki podawaj do poerkoeltu

Czym jest Poerkoelt z pieczarek z znaczenie w Słownik P .