Jak ugotować Pogacze ze skwarkami
Definicja POGACZE ZE SKWARKAMI: Trudność: łatwe
Składniki
• 30 dag mąki • 10 dag skwarek • 10 dag smalcu • 2 żółtka • 1,5 dag drożdży • 1 łyżeczka soli • 2 łyżki śmietany • jajko do smarowania • ostry starty żółty ser do posypania • papryka w proszku
Etapy przygotowania
1. Z mąki, drobniutko pokrojonych skwarek, smalcu i żółtek zagniatamy ciasto. Solimy je, dodajemy drożdże rozprowadzone śmietaną. Mocno ugniatamy, trzykrotnie rozciągamy i zagniatamy znów na nowo. Rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem krążki lub kroimy ciasto na kwadraty o boku 3-4 cm. Układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i zostawiamy na 1,5 godzinki. Następnie smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego pikarnika. Pieczemy z 10 minut, pod koniec posypujemy ciasteczka tartym żółtym serem i papryką w proszku. Podpiekamy, aż ser się rozpuści.
Czym jest Pogacze ze skwarkami znaczenie w Słownik P .