Przepis na Polędwica a la
SKŁADNIKI DO POLĘDWICA A LA co to jest
Gotowanie Polędwica a la Henryk. Składniki do dag pieczarek,10 dag pomidorów,5 dag ogórków.

Jak ugotować Polędwica a la Henryk

Definicja POLĘDWICA A LA HENRYK: 40 dag polędwicy wołowej,
tłuszcz,
2 dag mąki,
10 dag pieczarek,
10 dag pomidorów,
5 dag ogórków konserwowych,
5 dag ketchupu,
100 ml śmietany,
zielenina,
sól, pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i m?ką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron tak by polędwica w środku była różowa. Pomidory umyć, sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, pokroić w cz?stki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, dodać do polędwicy razem z pomidorami, ogórkami ?mietaną, ketchupem oraz posiekaną zieleniną, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.

Czym jest Polędwica a la Henryk znaczenie w Słownik P .