Przepis na Polędwica w
SKŁADNIKI DO POLĘDWICA W co to jest
Gotowanie Polędwica w śmietanie. Składniki do 1/4 szkl. oleju- 25 dag włoszczyzny- 1 cebula- 10.

Jak ugotować Polędwica w śmietanie

Definicja POLĘDWICA W ŚMIETANIE: 60 dag polędwicy wołowej
- 5 dag wędzonej słoniny
- 1/4 szkl. oleju
- 25 dag włoszczyzny
- 1 cebula
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- li?cie laurowe
- po pół łyżeczki: ziela ang.
- tymianku
- imbiru
- cytryna
- żurawina do dekoracji
- 3-4 łyżki octu lub sok z 1 cytryny
- łyżeczka cukru
- 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki mąki
- 0.25 - 0.5 l śmietany


Umyt? polędwicę naszpikować wędzoną słoniną (nożem zrobić dziurki i włożyć w nie kawałeczki słoniny), osolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i cukier. Dodać polędwicę, wlać 1/4 szkl. wody, sok z cytryny lub ocet. Dusić mięso do miękkości (mniej więcej 1 godz.). Miękką polędwicę wyjąć z sosu, sos oprószyć m?ką, dolać ok. 1/2 szkl. wody i przysmażyć. Następnie mięso zapiec w piekarniku (ok. 15 min, 200 stopni C), polewając je sosem, żeby nie wyschło. Sos przecedzić przez sito lub zmiksować. Dodać ?mietanę, doprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokroić w plastry, polać sosem. Ozdobić cytryną i żurawiną. Podawać z knedlikami.

Czym jest Polędwica w śmietanie znaczenie w Słownik P .