Przepis na Polędwica wołowa w
SKŁADNIKI DO POLĘDWICA WOŁOWA co to jest
Gotowanie Polędwica wołowa w sosie karmelowo-orzechowym. Składniki do • 4 goździki • 1 gruszka •.

Jak ugotować Polędwica wołowa w sosie karmelowo-orzechowym

Definicja POLĘDWICA WOŁOWA W SOSIE KARMELOWO-ORZECHOWYM: Składniki: • 350 g polędwicy wołowej • 1 cytryna • 4 goździki • 1 gruszka • sałata roszponka do dekoracji • 200 g cukru • 5 łyżek śmietanki słodkiej • 150 ml sosu pieczeniowego • 100 g obranych orzechów laskowych • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki • 150 ml białego wina • 50 ml winiaku • sól, pieprz, oliwa Sposób przyrządzania:
 
Polędwicę kroimy na steki grubości 1,5– 2 cm, siekamy zielony pieprz i dokładnie wciskamy w mięso; polewamy oliwą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, układamy steki i smażymy powoli na wolnym ogniu na rumiany kolor z każdej strony, solimy dopiero po przewróceniu na druga stronę. Zdejmujemy i przekładamy na talerz; trzymamy w cieple. Gruszki obieramy, kroimy na cztery, wycinamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę wzdłuż na 2– 3 kawałki. Na drugiej patelni roztapiamy cukier na karmel, dorzucamy gruszki, zalewamy winiakiem i podpalamy. Gdy winiak się wypali i zostawi smak, zalewamy białym winem, doprawiamy ostrą papryką, goździkami i posiekanymi ziarnami zielonego pieprzu oraz sokiem z cytryny. Dusimy prawie do odparowania płynu – sos karmelowy powinien być gęsty. Na patelnię, na której smażyły się steki, wlewamy wino, podgotowujemy, dodajemy sos pieczeniowy i słodką śmietankę; gotujemy sos mieszając. W rozgrzanym rondlu roztapiamy cukier, dodajemy upalone i obrane ze skórek orzechy laskowe, zalewamy wodą tak, by przykryć orzechy; gotujemy aż do odparowania wody. Przekładamy do sosu na patelni, dusimy aż sos będzie gęsty. Na chwilę przed podaniem do sosu wkładamy steki, aby się podgrzały. Przekładamy na talerz, obok kładziemy karmelizowane gruszki, wokół polewamy sosem i przybieramy listkami sałaty roszponki.
 

Czym jest Polędwica wołowa w sosie znaczenie w Słownik P .