Przepis na Polędwica wołowa
SKŁADNIKI DO POLĘDWICA WOŁOWA co to jest
Gotowanie Polędwica wołowa. Składniki do restauracji w Londynie. Tam polędwica była przyrz?dzana w.

Jak ugotować Polędwica wołowa

Definicja POLĘDWICA WOŁOWA:
Przez pewien czas pracowałem we włoskiej restauracji w Londynie. Tam polędwica była przyrz?dzana w następujący sposób:
1.Musi być gruby kawałek, jak jest cienki, lepiej zrobić z niego stroganowa lub befsztyk tatarski.
2.Kroimy na grube plastry(oczywi?cie w poprzek włókien), mniej więcej grubość paczki papierosów. Raczej grubiej niż cieniej.
3.Nie rozklepujemy! Plaster należy położyć na stole i nacisnąć kilka razy dłoni?. Można natrzeć czosnkiem.
4.Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni (jak mamy olej w spreyu to lekko spryskać), aż zacznie "dymić" (z tym dymieniem nie przesadzać, raczej na pograniczu)
5.Smażymy od 0.5 do 5 minut (pryska przy tym olejem niemiłosiernie) im dłużej tym bardziej dopieczona.
6.Uwaga, nie nachylać się nad patelni?, bo mog? zapalić się opary.
7. !!! Aby zapaliły się opary (niektórzy to robi?, żeby pokazać jakim jest się dobrym kucharzem) trzeba patelnię lekko zdjąć z ognia i delikatnie przechylić w stronę ognia.
8.Przez cały czas smażenia utrzymujemy maksymalny płomień.
9.Nie należy kłaść zbyt dużo kawałków jednocześnie, bo drastycznie spadnie temperatura. Patelnia może być wypełniona maksymalnie w połowie.
10.Po przewróceniu na drug? stronę solimy i pieprzymy stronę już usmażoną.
11.Podczas smażenia staramy się nie dotykać mięsa, jeśli już to delikatnie przesuwać widelcem.
12.co jaki? czas potrz?sać patelni?(energicznie do przodu i do tyłu), by tłuszcz nie spalił się w miejscach gdzie nie ma mięsa, a mięso powędrowało w bardziej rozgrzane miejsce patelni.
13.Jeśli mamy na palniku tzw. krzyż (takie coś co się nakłada na ruszt by postawić mniejszy garnek), to po zdjęciu patelni kładziemy na nim na chwilę usmażoną polendwicę.
GOTOWE!
Można dodać:
serek KIRI mieszamy z mocno rozdrobnionym czosnkiem i koperkiem i w formie pastylki kładziemy na ostatnio szmażonej stronie polendwicy. Trzeba to zrobić natychmiast po smażeniu, żeby ser się lekko rozpu?cił.
UWAGI: Najlepsza patelnia stalowa. Na teflonie nie wychodzi najlepiej.

Czym jest Polędwica wołowa znaczenie w Słownik P .